Toeristen

Toeristen

10 september 2019 - Paul van Dommelen

Vrijwilliger van Wandelnet Paul van Dommelen wandelt met in de hand de wandelgids van het Zuiderzeepad. Een uitdagende wandeling van 490 km rond de voormalige Zuiderzee. Via een serie van blogs neemt hij ons mee in zijn ervaringen. 

Op onze wandeling langs het Zuiderzeepad zijn we aanbeland in Elburg (km 223). Op een doodgewone dinsdagmiddag staan er op het parkeerterrein van Elburg drie touringcars. Hoeveel zullen dat er dan wel niet zijn in het seizoen? De grootte van de parkeerplaats doet het ergste vermoeden. 

Toerisme is zeker een economische factor van belang. Maar er zijn grenzen, in grote steden, maar ook in plaatsen als Elburg. De ondernemers hebben, zelf op deze koude dag in januari, hun koopwaar bijna tot aan de straat uitgestald. Door de Jufferenstraat en de Vischpoortstraat kun je nu al bijna niet lopen. 

Wordt zo’n stadje een soort openluchtmuseum of kun je er ook nog goed wonen? Een historische kern is pas echt levendig als er ook gewoond en gewerkt wordt. Moet je je als bewoner dan maar aanpassen aan de toeristen en de gordijnen dicht houden? Of moeten de toeristen zich maar aan jou aanpassen en hou je ze voor je ramen weg. 

Eén ding weet je als inwoner van Elburg zeker: na vier uur is de stad weer voor jou, de toeristen zijn weg!

Nou, op een paar Zuiderzeepadwandelaars na, die ergens binnen of net buiten de vesting van Elburg een goede slaapplaats hebben gevonden!

Lees meer over