5x onverharde wandelpaden die je niet wil missen

5x onverharde wandelpaden die je niet wil missen

26 september 2023 - Ernst Koningsveld

Wandelen op onverharde paden is voor vele wandelaars het échte wandelen. Je wandelt meestal in de natuur, het is er heerlijk stil en er is gewoonlijk geen verkeer op het pad. Volop gelegenheid om te genieten van de omgeving en buitenlucht dus. In deze blog deze delen we vijf (grotendeels) onverharde wandelpaden. Heb jij deze mooie onverharde paden al ontdekt?

Onverhard wandelen © Ernst Koningsveld-2.jpg

Onverhard wandelen in Noord-Groningen © Ernst Koningsveld

1. Duinen bij Oostvoorne

Figuurlijk en gelukkig zelden letterlijk gaat deze wandeling ‘onder de rook van Rijnmond’. Het land waar je doorheen loopt is ronduit zeer rustig gebied: duinen, het strand en de bossen bij Oostvoorne. Op het hoogste punt kan je de Tweede Maasvlakte zien liggen. Na de wallen van de verdedigingswerken loop je door de oude vestingstad Brielle. Dat is etappe 09 van het Nederlands Kustpad 1 (21 km). Een alternatief met nog wat meer natuur en 85% onverhard is de route van Hellevoetsluis naar Oostvoorne uit het boekje Op Verkenning.

In de duinen van Oostvoorne © Ernst Koningsveld

In de duinen van Oostvoorne © Ernst Koningsveld

Wandeling Rockanje - Brielle

2. Theater van de Natuur

In het verre noordoosten van ons land vind je volop rust en natuur. Het Noaberpad etappe 05 (20 km) biedt voor meer dan de helft onverhard wandelen in de natuur. De wandeling start in Ter Apel, in het uiterste zuidoosten van Groningen. Je wandelt door het wonderschone beekdal van de Ruiten Aa. Op de kleinere ruggen ontstonden gehuchten van enkele boerderijen, waarvan je er twee passeert: Ter Borg en Ter Wisch. Ze liggen rondom kleine akkers en houtwallen. Ter Borg bestaat zelfs maar uit vier boerderijen en een schaapskooi. De route eindigt in Jipsinghuizen, ooit terrein voor de werkverschaffing; een beeld van Eddy Roos brengt dat in herinnering.

Theater van de Natuur nabij Sellingen © Ernst Koningsveld

Theater van de Natuur nabij Sellingen © Ernst Koningsveld

Wandeling Noaberpad etappe 05

3. Rondje Kerkrade door het Wormdal

Wie zou nou verwachten dat je bij Kerkrade in de oude mijnstreek heel goed onverhard kan wandelen? Dat kan zeker! Tijdens deze heuvelachtige, grensoverschrijdende en verrassend mooie wandeling van 7 km zul je versteld staan van de ongerepte natuur in het schitterende Wormdal. Je wandelt via bospaadjes omhoog naar een steilrand en daalt af naar buurtschap Haanrade. Struin een avontuurlijk stuk langs de Worm. Bij een stroomversnelling ga je via een brug de Duitse grens over en even door buurtschap Alt-Merkstein. Daarna klim je via graspaadjes omhoog om dan weer af te dalen naar de spoorlijn in buurtschap Worm. Via een houten brug kom je Nederland weer binnen en voor een prachtig stuk langs de meanderende Worm. Een langere variant staat beschreven in het hierboven al genoemde boekje Op Verkenning.

Wormdal © visitzuidlimburg.nl

In het Wormdal © Visit Zuid-Limburg

Wandeling Kerkrade Wormdal

4. Vechtdal

De naam zegt het al: de Vecht staat centraal tijdens deze 2-daagse wandeling. Tussen Mariënberg en Ommen volg je de slingerende rivier en de vele daarvan afgesneden bochten. Op wandeling van dag 1 (18 km) kom je vanaf station Mariënberg al gauw langs het stuifzand van het natuurreservaat Beerzerveld, en daarna door het bos van landgoed Beerze. Wat een afwisselend landschap! Houd rekening met pittige klimmetjes, het gaat omhoog en omlaag. Bij de Vecht gekomen, is de wandeling vooral vlak, maar nog altijd bijna helemaal onverhard. Via de Besthemenerberg nader je het eindpunt: station Ommen. Nog niet uitgewandeld: dag 2 gaat van Ommen naar Dalfsen.

Beerzerveld © Landschap Overijssel

Beerzerveld © Landschap Overijssel

Wandeling Vechtdal dag 1

5. Planken Wambuis

Natuurlijk mag een wandeling op de Veluwe hier niet ontbreken. Planken Wambuis is een eigenzinnig en ruig natuurgebied op de Veluwe, ten oosten van Ede. Brede zandwegen wissel je af met smalle paadjes langs schemerige bossen, heidevelden en stuifzand. Als je geluk hebt hoor je een hert burlen, of weerklinkt de spookachtige roep van een bosuil. Deze afwisselende rondwandeling is 100% onverhard en begint bij uitzichtpunt Oud Reemst (ook bushalte). Hier kijk je kilometers ver. De wandeling is van origine 21 km, maar door de recente plaatsing van een veerooster word je uitgedaagd om er 2 km door het bos bij op tellen. Hierdoor wordt de wandeling 23 km. Deze is echter in te korten tot tot 14 km door de noordelijke lus weg te laten.

Onverhard wandelen, zuidwest Veluwe © Ernst Koningsveld

Onverhard wandelen op de zuidwest Veluwe © Ernst Koningsveld

Wandeling Planken Wambuis

Lees meer over