Onverhard wandelen: twee dagen op pad over de Veluwezoom

Onverhard wandelen: twee dagen op pad over de Veluwezoom

27 september 2023 - Lea van Someren

Wie kent deze reclame nog: "Een beetje van Maggi en een beetje van mezelf"? Zo vergaat het mij met deze wandeling over onverharde paden. De route heb ik samengesteld door het Veluwe Zwerfpad (SP 16) en het Maarten van Rossumpad (LAW 4) met elkaar te combineren. Het geheel heb ik aan elkaar geknoopt met behulp van de routeplanner van Wandelnet. Het resultaat is een wandeling die op dag 1 over verharde paden gaat en op dag 2 voor meer dan 90% over onverharde paden. 

Ochtendzon in de herfst bos.jpeg

Ochtendzon in de herfst © Lea van Someren

Na een fijne overnachting bij een adres van Vrienden op de Fiets zijn mijn wandelzus en ik al voor 09:00 uur op pad voor de wandeling van Dieren naar Velp over de rand van de Veluwezoom. Gisteren hebben we ook gelopen: van Brummen via Bronckhorst naar Dieren over de dijk langs de IJssel. Het contrast kon niet groter zijn. Op beide dagen schommelt de temperatuur rond de 30 graden. De route op dag 1 gaat over een verharde weg zonder ook maar één boom, terwijl dag 2 nagenoeg geheel over onverharde bospaden gaat en de temperatuur in de schaduw van de bomen zo’n 10 graden lager ligt.

Wandelen door Hof te Dieren

Zoals gezegd vertrekken we vroeg en lopen al snel langs de volkstuintjes het dorp uit, het landschap Hof te Dieren in. ‘Vals plat’, constateert mijn wandelzus. Ik vertel haar nog maar niet wat ons nog te wachten staat. ‘Goede oefening voor ons vervolg naar Rome’, zeg ik voorzichtig. Al snel bereiken we het bos en ondanks het vroege uur is direct het temperatuurverschil merkbaar. De zon schijnt prachtig door de bomen. Langs de hele route zien we (en blijven we) sporen van wroetende zwijnen zien.

We trakteren onszelf op een cappuccino bij de Carolinahoeve, een knooppunt voor wandelaars en fietsers in dit prachtige gebied. De eerste kuitenbijters hebben we dan al in de benen. In het open gebied rondom de hoeve zien we hoe vochtige glinsterende spinnenwebben lijken te zweven boven de grond.

Het bos blijkt zeer gevarieerd: bospaden waar je geen moment je ogen kunt laten ronddwalen, want anders struikel je over grillige boomwortels, paden door een zee van varens en zachte zandpaden. Maar wat me vandaag het meeste opvalt is de kleur van het groen. Onze taal heeft weinig woorden voor alle tinten groen. Het is aan de kleuren al goed te zien dat de herfst eraan komt.

Herikhuizerveld

Herikhuizerveld © Lea van Someren

Wandelen over Herikhuizerveld

We klimmen het bos uit en kijken uit over het Herikhuizerveld, een golvend gebied zover het oog reikt. Het pad loopt kronkelend, stijgend en dalend dwars over een zee van heide. Hier even geen bescherming tegen de zon, maar gelukkig maakt de wind de hitte draaglijk. Weer terug tussen de bomen treffen we een herder met haar kudde. Vanwege de warmte is ze al vroeg op pad gegaan, vertelt ze. Haar honden dragen een dekje. Het blijken koeldekens te zijn. Zoiets heb ik nooit eerder gezien.

  

Video boven: kudde schapen Veluwezoom © Lea van Someren

Vanaf het uitkijkpunt bij de Heuvenseweg is aan het aantal mensen te merken dat de bebouwing niet ver weg is. We lopen het nationaal park de Veluwezoom uit en het landgoed Beekhuizen in. We zoeken de rustige paden op en kiezen een laatste klim over de Ossenberg voordat we Velp binnenlopen.

Vind je 13 kilometer wat weinig voor een stevige wandeling? Geen probleem, in dit gebied is via de routeplanner van Wandelnet en een wandelapp snel een extraatje gecreëerd waardoor je bijvoorbeeld doorloopt naar Arnhem of je er een prachtige rondwandeling van maakt terug naar Dieren.

Mijn wandelzus en ik hebben vandaag (en gisteren) in deze warmte voldoende training gehad en laten het hierbij. 

Bekijk de gecreëerde wandeling van Dieren naar Velp

Lees meer over