De vernieuwde wandelgids van het prachtige Groene Hartpad

De vernieuwde wandelgids van het prachtige Groene Hartpad

12 oktober 2023 - Ernst Koningsveld

Het Groene Hartpad heeft een nieuw begin- en eindpunt. En dat punt is door Nivon Natuurvrienden gemarkeerd met een bankje met opschrift. Het staat tegenover station Woerden, aan de stadskant. Dat het pad door een prachtig deel van ons land loopt, was altijd al het geval. Maar in de loop der tijd waren er zo veel kleinere en grotere wijzigingen in de route dat een nieuwe wandelgids wenselijk werd. En die gids is er nu ook!

Bank markeert begin- en eindpunt Groene Hartpad © Ernst Koningsveld.jpg

Bank markeert begin- en eindpunt in Woerden © Ernst Koningsveld

Het Groene Hartpad is een rondwandeling van 200 km, verdeeld in etappes van 12 tot 24 km. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd met de bekende geel-rode stickers. De nieuwe gids bevat QR-codes waarmee de routes gemakkelijk naar je telefoon zijn te downloaden (en je dus altijd een actuele versie hebt). Ook kan je zo de etappes als PDF uitprinten. De kaarten zijn duidelijker en er is meer toelichting op wat je onderweg tegenkomt. Kortom: een grote stap voorwaarts. Voor deze blog kozen we enkele van de mooiste stukken om te laten zien hoe mooi het pad is.

Woerden – IJsselstein

Het eerste stuk is het even inlopen door de bebouwde kom van Woerden. Maar na de onderdoorgang van de A12 ben je al meteen echt buiten in het Groene Hart. Je passeert Landgoed Linschoten, het grootste aaneengesloten landgoed binnen de Randstad. Het vervolgt via het charmante dorp Linschoten over een grasdijk en een rustige weg naar Montfoort. Weer zo’n mooi stadje, waar je onder het kasteel door loopt. Van Montfoort naar IJsselstein gaat het grotendeels over het jaagpad langs de Hollandse IJssel, een prachtig stuk.

Het kasteel van Montfoort © Ernst Koningsveld

Het kasteel van Montfoort © Ernst Koningsveld

Naar Groene Hartpad etappe 1

Weilanden, weilanden

Het Groene Hart bestaat voor een flink deel uit weidegebied. Het pad doorkruist dit vooral over onverharde paden. De rust is daar overweldigend. Die rust, en de lange rechte stukken blijken heel ‘mindful’ te werken; je komt echt tot rust in je hoofd. Van meerdere mensen hoorde ik al dat ze, vooral als ze alleen lopen, op zulke wandelingen zaken waar ze al langer mee rondliepen en maar niet verder mee kwamen, in deze omgeving opeens in een ander perspectief zagen en tot oplossingen kwamen. Zulke stukken tref je bijvoorbeeld tussen Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn, maar ook tussen Stolwijk en IJsselstein. Meestal ben je volkomen alleen met de schapen en koeien.

Schapen in het Groene Hart bij Hazerswoude c Ernst Koningsveld

Schapen nabij Hazerswoude © Ernst Koningsveld

Schiedam Noord – Delft

Dit is bijna het Westland, maar toch onmiskenbaar horend bij het Groene Hart. Een stukje stad in Schiedam, en langs de zoom van Vlaardingen leidt de route je naar het noorden, over een groen dijkpad langs de Vlaardingervaart naar Schipluiden, en van daar naar Den Hoorn. Hoewel het nu woondorpen zijn ‘onder Delft’, hebben beide plaatsen nog hun oorspronkelijke karakter bewaard. De etappe eindigt in de historische stad Delft, met zijn moderne station waarvan het grootste deel zich ondergronds bevindt.

Langs de Vlaardingervaart tussen Vlaardingse Schoue en Schipluiden © Ernst Koningsveld-2

Langs de Vlaardingervaart op weg naar Schipluiden © Ernst Koningsveld

Naar Groene Hartpad etappe 6

Alphen aan den Rijn – Woerdense Verlaat

Door Alphen aan den Rijn gaat de route over en langs ‘De Hefbrug’, een imposant bouwwerk van staal over de Gouwe bij buurtschap Gouwsluis. In Waddinxveen en Boskoop staan overigens hefbruggen met hetzelfde ontwerp. Soms komt hier een watertransport door dat maar net door het centrum van Alphen kan; de hefbrug vormt een minder groot obstakel; maar het wegverkeer moet best lang wachten voor zo’n passage. Aan de oostkant van Alphen kom je al gauw in een ander landschap. Dwars door de Nieuwkoopse Plassen loopt het Meijepad; in de wandeling ook wel ‘Papepad’ of ‘Oortjespad’ genoemd. Eigenlijk zijn het twee paden: een fietspad en een wandelpad. Het wandelpad gaat voor een flink deel over vlonders, vanwaar je volop kan genieten van het uitzicht en de watervogels. Na de witte watertoren, in de volksmond het ‘Potlood’ genoemd, slingert de route prachtig langs de Meije. Het deel langs de Noordse Plas maakt deze etappe tot een van de pareltjes van het Groene Hartpad.

Transport onder de Hefbrug © Ernst Koningsveld

Groot transport net voorbij de hefbrug in Alphen aan den Rijn © Ernst Koningsveld

Naar Groene Hartpad etappe 10

Bestel de wandelgids Groene Hartpad

Lees meer over