Wandelen in en rond Hanzestad Arnhem

Wandelen in en rond Hanzestad Arnhem

7 november 2023 - Lea van Someren

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Een handjevol Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we elke maand een Hanzestad onder de aandacht; dit keer Arnhem!

huis sonsbeek.jpg

Huis Sonsbeek © Lea van Someren

Arnhem wilde zich heel graag aansluiten bij het Hanzeverbond, maar het eerste verzoek werd afgewezen. Er was geen geschikte haven en er was meer landbouw dan ambacht en handel in de stad. In 1441 kon Arnhem zich aansluiten, maar dat lukte alleen omdat een Arnhemse bestuurder onder dreiging van de pest naar Lübeck afreisde. Om zich te beschermen tegen ‘de zwarte dood’ had hij uit de stadsapotheek kaneel en gember meegekregen. Toch kwam de handel niet echt op dreef. De uitgegraven waterpoel aan de rand van de stad werd pas begin 17de eeuw een echte haven. De handel was toen al ver over zijn hoogtepunt heen.

Feitelijk zijn er maar twee echte bezienswaardigheden uit die tijd overgebleven. Dat zijn de panden op de Korenmarkt (nu de grootste en bekendste horecaplek in de regio) en de historische kelders onder de Rijnstraat. Deze laatste zijn echt een bezoek waard!

Een rondwandeling door een historische binnenstad, zoals bij andere bekende Hanzesteden, hoef je in Arnhem dus niet te verwachten. Toch is wandelen in en om deze stad geen straf. Veel natuur en cultuur liggen hier op de stoep en in de achtertuin; een drietal suggesties van mijn omzwervingen.

1. Parken als groene longen

Als groene longen liggen de parken om en door de stad heen. Het ene hoogtepunt volgt op het andere: De Groene Bedstee, Mariëndaal met waterval en fraaie beukenlanen en aan de voet van de stuwwal één van de oudste en mooiste stadsparken van ons land, Park Sonsbeek met zijn Witte Watermolen. Verder door de groene strook in Klarenbeek en door naar het Nationaal Park Veluwezoom. Lees ook de blog over deze route.

  • Start- en eindpunt: bushalte Utrechtseweg Mariëndaal - station Velp
  • Markering: wit-rood markering van het Maarten van Rossumpad (Nivon).
  • Afstand: 15,9 km (+ aanlooproute naar station Velp)

Naar het Maarten van Rossumpad etappe 10

doorkijkje Rozendaal

Doorkijkje rondwandeling Rozendaal © Lea van Someren

2. Rondwandeling Rozendaal

Vanaf Kasteel Rozendaal volg je het geel-rood gemarkeerde Veluwe Zwerfpad tot aan de voormalige brandtoren. Hier linksaf naar knooppunt 27 en dan verder naar 83, 35, 49,88, 1, 70, 75, 86, 4, 8, 34, 45, 48 en 59. Vanaf de vijver volg je het wit-rood gemarkeerde Maarten van Rossumpad tot het kasteel. Lees ook de blog over de rondwandeling Rozendaal.

  • Start- en eindpunt: parkeerplaats kasteel Rozendaal of station Velp
  • Markering: gemarkeerd
  • Afstand: 15,9 km (+aanlooproute naar station Velp)

Naar de rondwandeling Rozendaal

3. In de voetsporen van soldaten

In deze etappe van het Romeinse Limespad wandel je door Arnhem met de vele landgoederen en parken aan de noordkant van de stad. Het zijn juweeltjes met landhuizen en beken. Het is er in elk jaargetijde mooi. Eén van de landgoederen is Mariëndaal waar een dubbele beukenhaag, beukenlanen en sprengenbeken te bewonderen zijn. En eindig in het bijzondere Heveadorp. Lees ook de blog over deze route.

  • Start- en eindpunt: station Arnhem - bushalte Hevea Dorp
  • Markering: wit-rood
  • Afstand: 14,9 km

Naar Romeinse Limespad etappe 14

heveadorp2

Heveadorp © Lea van Someren

Lees meer over