Wandelen in en rond Hanzestad Deventer

Wandelen in en rond Hanzestad Deventer

21 november 2023 - Marleen Lekkerkerk

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Een paar Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we elke maand een Hanzestad onder de aandacht; nu is Deventer aan de beurt.

Hanzestedenpad_etappe_03.jpg

Deventer gezien vanaf Hanzestedenpad etappe 3 © Ad Snelderwaard

Hanzestad Deventer

In de Hanzestad Deventer werd naast graan, laken, zout en hout vooral ook veel vis verhandeld, zoals stokvis, gezouten haring en gerookte bokking. In de stad was het Schonenvaardersgilde actief, een belangrijk Deventer koopliedengilde. Een deel van de IJsselkade werd gebruikt als los- en laadplaats voor de koggen en andere vrachtschepen van de Hanzesteden. De houten kaden zijn in de 16e eeuw vervangen door stenen kademuren. Hier werd ook de tol geïnd voor de passerende schepen.

Waar Deventer verder bekend om is

Behalve dat Deventer bekend is als Hanzestad, kun je de stad ook kennen als boeken- en koekstad. In de stad werden talloze boeken geproduceerd, bewaard en verkocht, en elk jaar wordt in augustus de boekenmarkt gehouden. Maar ook de Deventer Koek is beroemd. Deze wordt alleen gebakken in de koekfabriek van JB Bussink. Op het stadsplein De Brink is een authentieke Deventer koekwinkel waar deze koek verkrijgbaar is.

Verder is Deventer bekend van het Dickens festijn, dat elk jaar in december gehouden wordt; dit jaar op 16 en 17 december. Honderden personages uit de boeken van de Engelse schrijver worden tot leven gebracht in de smalle straten van de stad. Van 6 t/m 30 december kun je bovendien zelf een Dickens Walk lopen, een wandeling waar je je met een audio-tour mee kunt laten voeren door de verhalen van de bekende schrijver.

Dickens_Festijn_-_foto_Ronald_Hissink

Tijdens het Dickens Festijn © Fotopersbureau Hissink, Deventer.nl

Wandelen bij Deventer

Natuurlijk kun je een bezoek aan de stad Deventer ook goed combineren met een mooie wandeling. Twee lange wandelroutes die bij Deventer lopen zijn het Hanzestedenpad en het Marskramerpad.

Het Hanzestedenpad is een geel-rood gemarkeerd Streekpad (SP11) van 120 km lang die langs de IJssel loopt en langs een aantal van de Hanzesteden komt. Etappe 3 en 4 starten of eindigen in de stad Deventer. Etappe 3 (16,2 km) loopt ten zuiden van de stad richting Zutphen en etappe 4 (16,9 km) loopt door de uiterwaarden en over landgoederen naar Olst en Den Nul.

Het Marskramerpad is een wit-rood gemarkeerde Lange-Afstand-Wandeling (LAW 3) van 372 km door oost-west Nederland. Hier zijn het etappe 7 en 8 die beginnen of eindigen op station Deventer. Etappe 7 (19,1 km) gaat naar het oosten door een kleinschalig gevarieerd landschap van weilanden, bos en heide. Aan de zuidwestkant van Deventer loopt etappe 8 (17,2 km), die langs de IJssel via Wilp naar Klarenbeek loopt.

Vanuit Deventer kun je dus alle kanten op!

Verder is er nog een rondwandeling, de Twellose Landgoederen. Dit is een OV-stapper (oude NS-wandeling) van 19,7 km. Deze route volgt grotendeels de dagwandeling E van het Hanzestedenpad en komt langs diverse landgoederen met fraaie landhuizen. Het dorp Twello lag in de tijd van de Hanzesteden op de belangrijke handelsroute tussen Holland en Westfalen, en er ontstond een omvangrijke vleesindustrie. Bij de IJssel staat de Bolwerksmolen, de enige windhoutzaagmolen in Overijssel. Daarna kun je met de veerpont de IJssel weer oversteken, terug naar de stad.

Veel plezier in en bij Deventer!

Lees meer over