Wandelen in Midden-Limburg

Wandelen in Midden-Limburg

22 februari 2024 - Marleen Lekkerkerk

Midden-Limburg is het centrale deel van de provincie Limburg, aan weerszijden van de Maas. De twee belangrijkste steden in Midden-Limburg zijn Weert en Roermond. Het gebied is rijk bedeeld met natuurgebieden. Behalve het natuur- en recreatiegebied de Maasplassen, vind je er de beschermde natuurgebieden De Groote Peel, De Meinweg, het Leudal en de Weerterbergen. Verblijf je voor korte of langere tijd in deze streek, maak dan gebruik van de vele wandelmogelijkheden die wij voor je op een rijtje hebben gezet. Ontdek Midden-Limburg!

Maas_Niederrheinpad_etappe_17.jpg

Langs een oude arm van de Maas met het Maas-Niederrheinpad © Henrie van Zoggel

Het Streekpad in Midden-Limburg

Plan je een dagje wandelen of misschien een meerdaagse wandeltocht in Midden-Limburg? Overweeg dan het Maas-Niederrheinpad.

Het Maas-Niederrheinpad (SP 10) is een rondgaand grensoverschrijdend Streekpad van Nivon Natuurvrienden met een totale lengte van 342 km, verdeeld over 21 etappes tussen 6,1 en 21,8 km lang. Deze wandelroute is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd. De route loopt niet alleen in Midden-Limburg, maar ook in het noorden van de provincie. De etappes die op Nederlands grondgebied en in Midden-Limburg liggen zijn 15 t/m 19 plus 23 (dwarsverbinding tussen het Nederlandse en het Duitse deel). Deze etappes voeren je o.a. door het Nationaal Park De Meinweg, door het dal van de kronkelende Roer, langs de Maasplassen en door de stad Roermond. De gids van dit Streekpad is helaas niet meer verkrijgbaar - een heruitgave is in voorbereiding - , maar de route is natuurlijk wel op Wandelnet.nl te vinden.

Maas-Niederrhijnpad

De ligging van het Maas-Niederrheinpad © Wandelnet

Etappes van LAW's

Behalve het bovengenoemde Streekpad dat in Midden-Limburg ligt, zijn er ook Lange-Afstand-Wandelroutes waarvan enkele etappes door het gebied lopen. Van het Grenslandpad dat aan de zuidrand van ons land loopt, liggen de meest oostelijke etappes 18 en 19 ten westen van de Maas, ten zuiden van Weert. Daarbij ligt etappe 19 ook gedeeltelijk in België. De laatste etappes van het Hertogenpad (10, 11 en 12) lopen tussen De Groote Peel op de grens met Noord-Brabant en de stad Roermond. De etappes 5 t/m 8 van het Pelgrimspad deel 2 lopen van het bos- en natuurgebied ten westen van Weert met o.a. de Weerterbergen naar de Maasplassen. Ook het tweede deel van het Pieterpad vind je in Midden-Limburg. De etappes 9, 10 en 11 lopen ten oosten van de Maas langs de grens met Duitsland.

Grenslandpad_etappe_18

Langs het Grenslandpad © Ad Snelderwaard

Stationswandelingen

Er zijn twee OV-stappers in Midden-Limburg (voormalige NS-wandelingen die niet meer zo vaak worden bijgewerkt, maar die nog steeds goed zijn te lopen): Maas-en Swalmdal loopt door het Maasdal tussen Reuver en Swalmen, en de tweedaagse Meinweg loopt vanaf Herkenbosch door het Nationaal Park met een grote boog Duitsland in en dan terug naar Swalmen.

Maas- en Swalmdal

Langs de oevers van de Swalm © Wandelnet

Natuurwandelingen

Als je op zoek bent naar een natuurwandeling van tussen de 10 en 20 km die vooral over onverharde paden voert, dan zijn de wandelingen van het natuurblad Roots iets voor jou. Bij Wandelnet vind je er vijf in Midden-Limburg: Nationaal Park De Groote Peel, Het Leudal, Rond de Tungelroyse Beek, Langs de oevers van de Swalm en Nationaal Park De Meinweg. Op de website van Roots kun je ze ook vinden en kun je gemakkelijk selecteren. Bovendien is er nog een korter zogenaamd Natuurommetje van 5,1 km over het schiereiland Isabellagreend bij de Maas ten zuidwesten van Roermond.

nationaal-park-de-meinweg

Nationaal Park De Meinweg © Wandelnet

Verder ligt er in het Limburgse deel van de Groote peel het Boswachterspad Mussenbaan, een route van 5,6 km gedeeltelijk over knuppelpaden door dit weidse veenmoeras van Staatsbosbeheer.

Europese route

Van de Europese wandelroute de E8 loopt de etappe van Brüggen naar Heinsberg van maar liefst 34,2 km lang een klein stukje door Nederland, aan de rand van het Nationaal Park De Meinweg. De hele route loopt van Ierland naar Turkije.

Volop mogelijkheden voor mooie wandelingen dus in een misschien wat onbekender gedeelte van Nederland. Geniet ervan!

Lees meer over