5x wandelen langs bijzondere bomen

5x wandelen langs bijzondere bomen

23 juli 2024 - Lea van Someren

Dit jaar duiken we opnieuw in het rijke fotoarchief van onze huisfotograaf Luuk Gijselhart. We hebben dit samen eerder gedaan en dat beviel uitermate goed. Een selectie van zijn mooiste foto’s,  maar ook al een ode aan de molen en aan de veerpont. Deze keer brengen we een eerbetoon aan de boom langs onze wandelpaden. Daag jezelf uit om deze plekken zelf te verkennen, te ervaren en doe mee aan de oproep voor de mooiste foto van berceau Mariëndaal.

1a. oudste grove den van NL is niet meer.JPG

Omgevallen oudste den in Wolfheze, NS-wandeling Warnsborn © Luuk Gijselhart

Luuks kijk op bomen is niet van gisteren. Dat blijkt wel uit de voorbereidingen die hij heeft gedaan voor onze ontmoeting. Hij geeft me het boek Bijzondere Bomen in Nederland alvast in de hand. Zonder woorden geeft hij me materiaal mee voor deze blog. Ook stuurde hij mij alvast een selectie uit zijn collectie. "Aan de slag," wil hij maar zeggen. Dat de meeste bijzondere bomen in Gelderland staan, is historisch gezien logisch, legt hij me uit tijdens onze ontmoeting. “En in het boek heb ik een kleine markering geplaatst van bomen die ik heb gefotografeerd”, aldus Luuk. Samen kozen we vijf bomen langs bekende paden. 

1. Berceau 

2,c Almeerderhout a

Berceau Almeerderhout aan het Pionierspad © Luuk Gijselhart

Het fenomeen berceau stamt uit de tijd dat het voor gegoede dames mode was zo min mogelijk aan de zon te worden blootgesteld. Hierdoor werd het verschil goed zichtbaar met mensen met een getaande huid door te werken in de buitenlucht. Deze foto laat de boog in het Almeerderhout aan het Pionierspad zien.

Bekijk wandeling

Toch is dit niet de meest bijzonder berceau, aldus Luuk. Graag zou hij hier de foto van de berceau in Mariëndaal, aan etappe 14 van het Romeinse Limespad, hebben laten zien. Omdat ik die zelf ook heel mooi vind, plaatsen we bij deze een oproep. Stuur ons jouw mooiste foto van de berceau op het landgoed Mariëndaal via dit formulier. De meest bijzondere foto zal worden beloond met een wandelgids van Wandelnet naar keuze en zal in ons fotoarchief worden opgenomen. Uiteraard vermelden we altijd de naam van de fotograaf bij de foto. Je kunt je foto insturen tot en met zaterdag 31 augustus 2024.

Doe mee aan winactie

2. De koortsboom

Koortsboom Overasselt

Koortsboom Overasselt © Luuk Gijselhart

Hoewel men het gebruik heeft willen uitbannen, is het volksgeloof rondom de koortsboom nog behoorlijk wijd verspreid. We kennen een aantal beroemde bomen langs onze paden. Deze koortsboom tref je aan in Overasselt langs het Streekpad Nijmegen, Overasseltsche en Hatersche Vennen. Bind jouw lap erbij. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Bekijk wandeling

3. Vorstelijke boom

oudste acasia van West-Europa a

Acacia kasteel Doorwerth © Luuk Gijselhart

Wandel etappe 9 van het Maarten van Rossumpad en je komt bij kasteel Doorwerth, een van de mooiste kastelen van ons land. Daar staat de oudste en dikste acacia van Nederland. Het is zelfs een van de oudste in zijn soort in Europa. De acacia is in 1678 ter gelegenheid van de Vrede van Nijmegen geplant. De boom heeft een imposante omtrek van 7 meter en een majestueuze hoogte van 17 meter. In de Tweede Wereldoorlog raakte hij zijn kruin bijna volledig kwijt. Toch overleefde de boom het geweld. Nu staat hij in stutten en stangen en wordt hij goed verzorgd. Zonder hulpmiddelen zou de boom het zeer waarschijnlijk niet overleven. In de Tweede Wereldoorlog raakte hij zijn kruin bijna volledig kwijt. Toch overleefde de boom het geweld. Nu staat hij in stutten en stangen en wordt hij goed verzorgd. Zonder hulpmiddelen zou de boom het zeer waarschijnlijk niet overleven.

Bekijk wandeling

4. De kabouterboom

Kabouterboom Beek

Kabouterboom © Luuk Gijselhart

De tamme kastanje is een 400 jaar oude nazaat van de kastanjes geplant door de Romeinen, iets ten zuidenoosten van Nijmegen. De Romeinen kwamen hier om te blijven, want anders plant je geen bomen. In etappe 14 van het Grote Rivierenpad kom je bij Beek langs deze dikste eenstammige boom van Nederland. Ga je in de herfst, neem dan de kinderen mee om kastanjes te rapen.

Bekijk wandeling

5. De wilg


Wilg Bocholt

De wilg, Bocholtz © Luuk Gijselhart

Als er één specifieke boom fotogeniek te noemen is, is het wel de wilg. De boom spreekt tot de verbeelding, vertelt verhalen. Van zijn stevige takken worden al eeuwenlang matten gevlochten om dijken te beschermen. En wat te denken van de vele kunstenaars die deze boom aan het doek hebben toevertrouwd. Deze omvangrijke wilg kom je tegen in Bocholtz, langs de Dutch Mountain Trail etappe 3.

Bekijk wandeling

Toegift: De meiboom

Meiboom Noorbeek

Meiboom, Noorbeek © Luuk Gijselhart

Uit zijn archief constateer ik dat Luuk een warme belangstelling heeft voor de rituelen rondom de meiboom. Even voor de duidelijkheid: de meiboom is geen boomsoort, maar een happening. Het kappen, de intocht en het oprichten van de meiboom is een feestelijke aangelegenheid met veel rituelen om de boze geesten te verjagen. Plan jij een wandelweekend in deze periode, kies dan een gebied waar deze traditie nog leeft, zoals Twente en Zuid-Limburg. Deze meiboom vond Luuk in Noorbeek langs het Krijtlandpad etappe 2.

Bekijk wandeling

En heb jij een prachtige foto van een boom die je wil delen? Stuur deze op aan lvansomeren@wandelnet.nl onder vermelding van de locatie en het pad waar je deze hebt gemaakt. Wie weet vind je jouw foto later terug in een wandelgids of op de website. Uiteraard vermelden we je als fotograaf. 

Lees meer over