Oproep aan nieuw kabinet: 'Maak landelijk gebied beter toegankelijk voor recreant’

Oproep aan nieuw kabinet: 'Maak landelijk gebied beter toegankelijk voor recreant’

13 juli 2021 - Wandelnet

Zeventien organisaties waaronder Wandelnet roepen het nieuwe Kabinet op om de landelijke gebieden beter toegankelijk te maken voor recreanten. In het afgelopen coronajaar is gebleken hoe belangrijk het is om erop uit te gaan. De druk op stedelijk groen was dan ook groot en soms moesten delen van beschermde natuurgebieden worden afgesloten.

Wandelaars_Westfriesedijk_ten_noorden_van_Krabbendam.jpg

Daarom hebben zowel terreinbeherende als recreatieve organisaties elkaar in de missie gevonden om van de ‘buitenruimte’ waar mogelijk een recreatieve ruimte te maken. De 17 organisaties die onder de vlag van NLBuiten samen optrekken, willen hiervoor dit jaar nog samen met het Rijk en andere overheden een concreet plan maken. Behalve Wandelnet gaat het om: ANWB, Federatie Particulier Grondbezit, LTO Nederland, HISWA-RECRON, IVN, Kon. Nederlandse Hippische Sportfederatie, Kon. Nederlandse Jagersvereniging, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Ned. Vereniging van Rentmeesters, Netwerk Waterrecreatie, NOC*NSF, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Stichting Fietsplatform, Waddenvereniging. 

In lijn bevindingen informateur

De organisaties van NLBuiten werken aan een voorstel om de landelijke gebieden toegankelijker te maken voor iedereen die erop uit wil: wandelaars, fietsers, ruiters, watersporters etc. Landeigenaren en terreinbeheerders werken mee, waarbij het noodzakelijk is aansprakelijkheid, vergoedingen, financiering van voorzieningen, respect van eigendom en eventuele schade-afhandeling goed te regelen. Het gaat om een nieuwe vorm van publiek-private samenwerking waarvoor betrokkenheid van Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen nodig is.

 Dit initiatief sluit aan op de bevinding van informateur Hamer in haar eindverslag:
“Tijdens de coronacrisis is extra zichtbaar geworden hoe belangrijk recreatie, cultuurbeleving en sport en beweging zijn. Zijn vormen als het ware het bindweefsel van de samenleving, niet alleen in sociaal en mentaal opzicht, maar ook economisch is er vaak een keten aan bedrijvigheid om deze sectoren heen.”
 

Meer kilometers wandel-, fiets- en vaarpezier

Hoewel de lockdown het tekort aan recreatieve ruimte binnen en buiten steden extra zichtbaar heeft gemaakt, speelt de problematiek van grote recreatiedruk veel langer. Daardoor staan natuurgebieden onder druk. NLBuiten streeft ernaar dat recreanten kunnen genieten van veel meer kilometers wandel-, fiets- en vaarplezier dichtbij huis.
 
 

Lees meer over