Wandelen door nieuw Werelderfgoed: Limes, Nieuwe Hollandse Waterlinie en De Koloniën van Weldadigheid

Wandelen door nieuw Werelderfgoed: Limes, Nieuwe Hollandse Waterlinie en De Koloniën van Weldadigheid

27 juli 2021 - Wandelnet

Op 26 en 27 juli heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de Koloniën van Weldadigheid en de Neder-Germaanse Limes op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Bijzondere stukjes Nederland met elk hun eigen, bijzondere geschiedenis. Trek je wandelschoenen aan en ga ze deze zomer te voet verkennen. 

Wandelaars_bij_Fort_Asperen.jpg

Hollandse Waterlinies

De Hollandse Waterlinies, gebouwd tussen 1815 en 1940, vormen samen een uitgebreid verdedigingssysteem dat zich over 200 km uitstrekt. Het was een ingenieus stelsel van sluizen, dijken en kanalen waarmee delen van het land onder water gezet konden worden. Zwakke plekken in de linies werden versterkt met imposante forten waarvan er nog veel bewaard zijn gebleven. De Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 erkend als Werelderfgoed. Dat is nu uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De twee linies vormen nu samen onder de naam 'Hollandse Waterlinies' één UNESCO Werelderfgoed.  

Waterliniepad

Met het 350 km lange Waterliniepad, dat je van Volendam naar Dordrecht brengt, kun je beide linies te voet ontdekken. Je wandelt langs een indrukwekkend aantal forten en bunkers. Fort Vuren, Fort Vecht, Fort Uitermeer, Fort Hinderdam en nog vele andere, liggen voor je klaar om te verkennen. 

Drenthepad veenhuizen huisbord levenslust

Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn in 1818 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Met als doel om de vele arme inwoners van de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland. Een destijds uniek initiatief in Europa dat nu wordt gezien als het begin van de Nederlandse verzorgingsstaat. De, twee eeuwen oude, nederzettingen in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen staan nu samen met de kolonie in het Belgische Wortel op de Werelderfgoedlijst. 

Drenthepad en Friese Woudenpad

Ook de Koloniën van Weldadigheid zijn goed te voet te verkennen. Met het Drenthepad wandel je tussen het Drentse Roden en het Friese Appelscha de voormalige dwangkolonie Veenhuizen binnen; langs de Kolonievaart en de statige huizen met hun opvoedende spreuken als ‘Orde en Tucht’, ‘Zorg en Vlijt’ en ‘Toewijding’.    

Ook het Friese Woudenpad loopt door dit nieuwe Werelderfgoed: tussen Boyl en Steenwijk.

Romeinse Limespad

De Neder-Germaanse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk heeft nu dus ook de  Werelderfgoedstatus. De Limes in Duitsland had die status al. Onze LAW Romeinse Limespad loopt langs het Nederlandse deel van deze grens: van Katwijk naar Milligen aan de Rijn, dwars door Nederland. 

De Limes ligt grotendeels verborgen in de bodem, maar is op veel plaatsen zichtbaar gemaakt. Sporen van de oude rijksgrens zijn te vinden in onder meer musea, themaparken, markeringen in het landschap en zelfs in steden. Het is 275 kilometer lopen in de sporen van de geschiedenis, langs het grootste archeologische monument van Nederland.     

Romein_met_bepakking

 

 

 

Lees meer over