Wandelplezier met je hond? Handige tips!
Wandel je graag langs bospaden of door de stad, dan is het extra leuk om je trouwe viervoeter mee te nemen. Met de juiste voorbereiding, wandelroute en aandacht haal je meer je wandeling met de hond. In dit artikel ontdek je hoe je ontspannen kunt lopen, hoe je jezelf voorbereid op een wandeling met de hond, waar je op let bij de gezondheid van je hond en wat te doen als je hond ineens niet meer mee wil wandelen. Goed om extra te benoemen, hou tijdens het wandelen de hond altijd aangelijnd en let op of de hond wel of niet is toegestaan in het gebied waar je wandelt.

Wandelen in alle rust
Honden verschillen enorm is karakter per soort ras. Een weimaraner is een uniek voorbeeld een actieve hond, die veel beweging nodig heeft. Toch geldt voor elk ras dat de wandeling niet alleen bedoeld is om even de poten te strekken. Een hond moet ook de omgeving kunnen verkennen. Gun je hond de tijd om te snuffelen, want daarmee haalt hij informatie over andere dieren en geuren uit de lucht. Zo blijft de wandeling niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal prikkelend voor je viervoeter. Loop niet te strak aan de lijn, maar laat wat ruimte. Dat stimuleert je hond om zelf te kiezen. Let wel op dat je de hond altijd aangelijnd houdt en vooraf goed kijkt of honden zijn toegestaan in het gebied. Je wilt met de hond immers niet andere diersoorten in paniek brengen of het broedseizoen verstoren.
Belang van gezondheid
Oogt jouw hond fit en energiek? Goed om dat scherp in de gaten te houden, de kleinste signalen kunnen duiden op een probleem. Soms kan een hond vooraf medicatie nodig hebben voor een goede en fijne wandeling, denk aan metacam hond indien de hond last heeft van gewrichtsproblemen. Meestal van toepassing op de wat oudere honden. Let tijdens het wandelen dan ook goed op signalen van pijn of vermoeidheid. Trekt je hond zich terug, gaat hij onrustig zitten of lopen? Dan is het misschien tijd voor een pauze of een kortere route. Investeer ook in goede uitrusting zoals een passend tuigje. Dan verdeel je de druk beter dan bij een halsband en verklein je de kans op nekklachten. Neem bij warm weer altijd water mee om oververhitting te voorkomen en wat snacks om goed gedrag te belonen.
Focus op discipline en fun
Een goede voorbereiding en training zijn essentieel onderdeel voor elke wandeling. Ook als je gewoon een blokje om gaat, kun je commando’s oefenen. Laat je hond bij het oversteken bijvoorbeeld wachten bij de stoeprand. Beloon goed gedrag met een vriendelijk woord of een kleine snack. Werk je graag met clickertraining? Dan is een rustige omgeving soms handiger, omdat je hond zich dan minder snel laat afleiden. Houd er rekening mee dat niet elke hond even blij wordt van andere honden in de buurt. Geef je hond dan de ruimte of zoek een rustiger wandelpad als hij of zij daar behoefte aan heeft. Zo voorkom je problemen onderweg en ben je andere wandelaars niet tot last. Niet iedereen houdt evenveel van honden als dat jij doet.
Samen genieten van elke stap
Een hond vergezelt je met plezier, zolang je rekening houdt met zijn behoefte aan beweging en rust. Ga niet te ver in één keer als je hond dat niet gewend is. Bouw het stap voor stap op. Kijk ook vooraf of honden zijn toegestaan in een gebied bijvoorkeur aangelijnd. Houd altijd een oog op andere wandelaars, joggers of fietsers. Door rekening te houden met je hond en de omgeving, beleef je samen een fijne wandeling.