Nieuw: Onverhard wandelen in de Meierij

Nieuw: Onverhard wandelen in de Meierij

5 mei 2023 - Lea van Someren

Voor de promotie van hun nieuwste wandelgids ‘Wandelen in de Meierij’ van Trage Tochten nodig ik oud-collega en mede-samensteller Henrie van Zoggel uit voor een interview. Natuurlijk onder het genot van een passende wandeling.

Hangplek Gemonde.jpeg

Henrie van Zoggel hangt wat rond © Lea van Someren

Een nieuwe wandelgids

Rob Wolfs en Rutger Burgers, alom bekend van het concept Trage Tochten, vragen Henrie als kenner van het Noord-Brabantse wandelland mee te werken aan het samenstellen van een nieuwe wandelgids. Henrie realiseert zich dan nog niet wat er zoal bij komt kijken. Mooie wandelroutes achter het bureau bedenken, de trajecten wandelen en vervolgens keuren, daar draait hij zijn hand niet voor om. Maar om er vervolgens sfeerteksten bij te maken in een beperkt aantal bewoordingen, dat is nog niet zo gemakkelijk!

Selectie van 15 wandelingen

De nieuwe gids bevat vijftien wandelingen, waar de liefhebber van onverhard wandelen ruimschoots aan zijn trekken komt. De Meierij herbergt een aantal heel bijzondere landschappen, zoals de Peelrandbreuk en de Bedafse Bergen bij Uden. Ook dichtbij de stad word je verrast door de schoonheid van de Moerputten en het Bossche Broek. Van de uitgestrekte Maashorst in het oosten tot de Kampina en de Loonse en Drunense Duinen in het westen. Langs de Dommel, de Beerze en de Aa vind je de mooiste oeverpaadjes. Je wandelt er langs pareltjes als Kasteel Heeswijk en landgoed Zegenwerp. Natuurlijk allemaal met zandpadgarantie.

Dikste knotwilg Brabant

Dikste knotwilg van Brabant © Lea van Someren

Rondwandeling Gemonde

Henrie pikt mij op bij station Rosmalen voor de rondwandeling Gemonde, volgens hem de mooiste van het boekje. Het beginpunt is de kerk van Gemonde. Het Mariakapelletje is altijd open en ik loop even naar binnen om een kaarsje aan te steken. We wandelen een prachtig rondje in de Brabantse Meierij ten zuiden van 's- Hertogenbosch. Het mooie cultuurlandschap is een aaneenschakeling van langgevelboerderijen, populierenlanen en rijtjes karakteristieke knotwilgen. Op Vossenholen kan je de dikste knotwilg met een omtrek van 5,2 meter vinden. Boerenland zoals we het graag zien.

Henrie vertelt dat dankzij de inspanningen van de Brabantse Milieufederatie en plaatselijk betrokkenen doodlopende zandpaden weer zijn kortgesloten. Grondeigenaren hebben op hun akker- en weideranden oude paden aaneengeregen. Met de totstandkoming van de ommetjes zijn ook allerlei poelen en struwelen aangelegd. Je doorkruist een aantal jonge bosjes tussen de weilanden. Via buurtschap Oetelaar en onderlangs het Spierkesbos komen we bij ‘t Creijspot, een klein heideveldje met een poel. Een heerlijke plek om even rust te houden bij het kapelletje en de koortsboom met kleurige lintjes. Bijzonder, volgens mondelinge overlevering zou hier een heilige eik hebben gestaan, aldus Henrie. De lintjes getuigen van plaatselijk volksgeloof: de plek biedt genezing tegen koortsen en andere kwalen. Ook in de daarop volgende buurtschappen Hezelaar en Genenberg blijft de wandelroute verrassen. Stukjes verharde weg worden aangenaam onderbroken door zandpaadjes, karrensporen en slootkanten. Een heerlijke wandeling. Dat belooft wat voor de overige veertien.

Henrie van Zoggel TT Gemonde

Henrie van Zoggel © Lea van Someren

Aanbieding wandelgids

Op naar Noordoost-Brabant! We hebben een speciale aanbieding: de wandelgids Wandelen in de Meierij is te bestellen voor € 16,00 incl. verzendkosten (normaal € 21,94). Gebruik de couponcode Henrie bij het afrekenen in de webwinkel.

Bestel gids

Lees meer over