Lezingenreeks Camino Academie: het moderne reizen bevraagd

Lezingenreeks Camino Academie: het moderne reizen bevraagd

4 september 2023 - Wandelnet

De Camino Academie organiseert in september en oktober een drietal avonden rond het thema van: het moderne reizen. Reizen is een fenomeen dat door de tijd heen steeds andere vormen heeft aangenomen. De Camino Academie gaat met drie reisexperts in gesprek over de actuele reislust van deze tijd. Bekijk hier het thema per avond.

Pelgrim op de Camino de Santiago

Pelgrim op de Camino de Santiago © Jorge Luis

De wereldwijde pandemie zette in 2020 en 2021 veel stop en vooral het op reis gaan werd gemist. Inmiddels is het palet aan reizen weer uiterst divers: all-in reizen, groepsreizen, actieve reizen, thematische reizen, en zo veel meer. Je kunt je afvragen of pelgrimeren naar Santiago niet ook gewoon een vorm van een themareis is, naadloos passend in de trend van actieve reizen.

Tal van vragen dringen zich op: Wat drijft de reiziger? Wat zoekt men? Waardoor wordt men gedreven? Is het een vlucht uit het leven van alledag? Schaffen we in de reis de werkelijkheid even af? Is inderdaad de pelgrim een halve toerist en de toerist een halve pelgrim?

Het moderne reizen roept dus vragen op. In drie lezingen stelt de Camino Academie die vragen aan de orde.

  • Eerste gast is prof. dr. Ruud Welten die een kritische filosofie van het toerisme schreef onder de titel Het ware leven is elders.

  • Tweede spreker is em. prof. dr. Jaap Lengkeek, oud-hoogleraar culturele geografie in Wageningen, bedenker en uitwerker van het concept homo turisticus. Recent verscheen van zijn hand: Het eeuwige leven van reisverhalen. Waarom we altijd erop uit willen.

  • Derde gast em. prof. dr. Fik Meijer, oudhistoricus, zal spreken over en vanuit zijn ervaringen als reisleider, als expert op vele cultuurreizen in het middellandse zeegebied. Daarover schreef hij Muren van alle tijden. Overpeinzingen van een reisleider.

Praktische informatie

Locatie: Huize Cervantes Utrecht, Domplein 3, 3512 JC
Data: 27 september | 11 oktober | 25 oktober
Tijd: 19:00 - 21:00 uur
Aanmelden: meld je aan via de website van de Camino Academie via onderstaande knop

Aanmelden lezingen Camino Academie