4x hoe je wandelen met de hond tot een succes maakt
Dat wandelen leuk en goed voor de gezondheid is, is bij iedereen bekend. Maar wandelen met een hond maakt het nóg leuker. Een hond is als een stok achter de deur, want het dier heeft immers frisse lucht en beweging nodig. Bovendien maakt het het wandelen in de natuur ook veel gezelliger. Hoe maak je jouw hond tot een fervent wandelaar? En welke hondenrassen zijn geschikt om lange afstanden mee te lopen?

Voordelen van wandelen met een hond
Een hond stimuleert je op verschillende manieren om meer te wandelen. Met een hond zul je er immers altijd op uit moeten gaan. Als je een hond hebt die veel beweging nodig heeft zul je niet alleen vaker op pad gaan, maar ook nieuwe streken en wandelgebieden ontdekken. Onderweg kunnen jij en je hond qualitytime doorbrengen, genietend van de mooie natuur. Bovendien bestaat er een kans dat je andere hondeneigenaren tegenkomt en een gesprek aanknoopt. Het kan bij een praatje blijven, maar er kunnen ook waardevolle vriendschappen uit zo’n ontmoeting ontstaan.
1. Kies de juiste wandelroutes
Er zijn veel mogelijkheden om met je hond de natuur in te gaan voor een lange wandeling. Naast routes waar honden aangelijnd worden toegestaan, zijn er ook losloopgebieden en zwemplekken. Er zijn echter ook trajecten die voor honden verboden zijn. Daarnaast kunnen er onder bepaalde omstandigheden, zoals het broedseizoen voor vogels, tijdelijke beperkingen gelden. Bereid je wandeling daarom goed voor en plan je route. Vooral op Lange-Afstands-Wandelingen is het belangrijk dat je weet waar je aan toe bent zodat je de wandeling onderweg niet aan hoeft te passen.
2. Socialiseer de hond
Je kunt de lange wandelingen goed gebruiken als gelegenheid om je hond te socialiseren. Zo zijn de vele kilometers die je met je hond aflegt een perfect moment om de onderlinge band tussen mens en dier te versterken. Daarnaast kom je tijdens het lopen andere honden tegen - een ontmoeting waar elke hond goed mee moet leren omgaan. De labradoodle is een voorbeeld van een hondenras dat veel baat heeft bij socialisatie en contact met andere dieren. Regelmatige interactie met andere honden en blootstelling aan nieuwe omgevingen zijn belangrijk om de labradoodle stabiel te houden.
3. Kies het juiste hondenras
Niet alle hondenrassen zijn geschikt om lange afstanden te lopen. Kies daarom bewust voor een hondenras dat behoefte heeft aan veel beweging. De bull terriër, bijvoorbeeld, moet minstens twee uur per dag buiten zijn. Daarnaast heeft dit ras behoefte aan mentale stimulatie en wil niet alleen graag lang wandelen maar ook afwisselende omgevingen verkennen. Ben je een wandelaar is dit een geschikte hond, in tegenstelling tot kleine hondenrassen als chihuahua’s die zich minder goed lenen als lange afstandswandelaars.
4. Maak het een positieve ervaring voor de hond
Om het wandelen tot een succes te maken is het zaak dat je hond er een positieve associatie mee krijgt. Dit bereik je vooral door vrijheid te bieden en je hond de mogelijkheid te geven om te laten zien waar hij of zij behoefte aan heeft. Misschien wil je hond op een bepaald tempo lopen, of even ergens blijven staan om te snuffelen. Wat ook helpt is om de lijn niet te kort te houden. Geef je hond een radius van minstens drie meter, zodat er genoeg bewegingsruimte is om enigszins vrij en natuurlijk te bewegen. Door deze vrijheid te bieden zal het wandelen een ontspannende ervaring zijn, waar je hond naar uit zal kijken!